Friday, February 17, 2017

17.2.17. Dating with dentist part 1

Assalam.. #awas! #entripanjanggiler
Its has been a month after sekian kali nya I visited dentist. The last i g jumpe dentist mase i post entry "pertukangan dalam mulut".. and after that last month i g sebab gigi i sebelah taring tu pecah. 
Actually pecah tu dh lama.. about 3 month.. acah2 kuat gigit kaki ketam.. dh nape kan?? 😂
So lastly on 16 jan 2017 i pun melangkah kaki ke klinik pergigian mulia bukit gambir.
i rase i pun penah buat entry pasal dental clinic nie.. 
(Ini kali i ter crush plak dgn en dentist- ok abaikan) 

Berbalik pada cite asal.. so gigi i dh pecah; since gigi tu dlm category "appearance" area so i pun gagahkan kaki yg gegel nie ke klinik. While waiting i dgr mcm2 ler bunyi yg nyaring lagi ngilu kt luar tu.. duuhhh! Cm nk luruh jantung.. i rase cm nk lari balik jer.. but i pujuk diri sendiri.. "kalau gigi kau tu patah teruk cmner.. kan xley senyum labgsung.. nmpk buruk.. kau nak??" Maka bersemangat lar i kembali untuk solve this crisis.. ( crisis sgt!)

Sampai turn..
Masuk.. pastu i nmpk en.dentist @crush i.. hahaha.. time nie lar terus dia jadik crush i.. hahahaha dh ler soft spoken., polite... i dh umur 30tahun nie pun dia entertain nicely cam kids tau.. ( eehh ehh kau.. pehal nk cam kids plak)
Then memula i ckp kt dia; i nk buat full checking + nk tau treatment plan+ quotation.. tang quotation tu yg penting..hahahaha.. 

So dia dgn sopan santun check lagi gg i.. i plak yg malu.. hahahaha.. pastu dia tunjuk kt cermin gigi yg perlu di treat.. total ada 12 ke 13 loc u olss!! N tu mostly kesan dari tampal time sekolah dulu2.. adoii dh berbelas taun kot.. mmg layak dh kne tukar tampal2 tu..

Pastu i suh dia buat yg urgent dulu. Termasuk yg pecah tu.. i ingatkan yg pecah tu xley selamatkan dh.. tapi mmg i mintak sgt kt dia selamatkan gigi tu.. huhuhu.. dia kata dia cuba.. 

Sebelum tu dia tnye bk buat scaling x?? Since i pun mmg seumur idup xpenah buat scaling, i pun ok jer.. hahahaha.. dia bg quotation about 380-390 tampal 4 location with 1 big area + scaling.. 

Before start scaling tu dia tnye penah buat x.. i ckp lar xpenah.. dia bgtau scaling nie sakit ckit.. so i dh cuak.. i ckp i takut n mintak bius.. then dia kata; xpe try dulu.. klu sakit angkat tgn.., then baru kite bius.. i pun dgr lar ckp dia yg bersuara merdu tu.. huhuhu.. #crushkuencikdentist

About an hour setel semua.. n what was surprise me the most is; mase scaling xsakit langsung.. and same goes to tampal.. i dh prepare sebenarnyer utk rase ngilu mcm nk putus nyawa tu.. tp alhamdulillah.. everything run smoothly. I pun dgn gembiranye bgtau dia ok doc.. the rest sy buat on april.. ( sbb april tu biasenyer dpt bonus.. hahahaha).. maka kembali lar i ke rumah dgn hati yg girang selepas gg i terselamat dari di cabut..
Balik rumah i rase sakit ckit kt tempat yg ditampal. Doc mmg ade bgtau sbb dia letak ubat masa tampal tu.. so i assume ubt tu tgh fight2 with all the germs inside my gums.. almost 3-4 days jugak lar.. rase sakit.. especially malam.. tapi xlar sakit sgt..sikit2 jer.. cuma xcomfortable lar jadiknyer.. alhamdulillah after that; the pain is gone..

 after that i berani lagi nk makan with that teeth..i takut tampal tu pecah.. so i mkn using my others side.. sedang asik i mengunyah karipap giant yg dh naik harga jadik rm1.50 ( besar bakk anng karipap nie lebih dari tapak tgn i), tetiba i rasa.. ehh apa nie.. xkn makcik nie buat karipap ade batu... jeng jeng jeng.. 
to n cont next; penat dh.. huhuhu

Saturday, January 21, 2017

JDT & HATERS 21012017

Dear haters.. 

no one knows the club more than the one who create; established and manage it. 

before season start club mmg xde target pape2 trophy.. cuma target utk berada dlm top 4 utk MSL.. suku akhir piala FA & Piala malaysia.. kita buat target berdasarkan prestasi sebenar.. bukan angan2 or ckp kosong.. JDT buat target dlm keadaan beberapa team lain masih bergelut dgn konflik kewangan n nk tarik diri dari liga atau x..kalah dlm sumbangsih xde lar memalukan mana.. JDT adalah sebuah kelab yg hidup. Tahu bernafas bila perlu. Bergembira bila perlu. Berhati2 bila perlu. Bukan digerakan seperti boneka. Tapi dia hidup dgn keadaan dan prestasi sebenar. 3 tahun yg lalu JDT dh berbelanja besar. Hidup dlm keterujaan. Capai kemenangan. 

Menjalani kehidupan yg sederhana utk musim nie dgn mengekalkan kualiti dan kedudukan selaku kelab muda yg di segani dan di kenali adalah satu putaran normal utk sesuatu yg "hidup".


Tidak mustahil jika JDT mungkin akn berada lebih daripada kedudukan 4 terbaik liga. Mungkin ke 5 atau ke 6. Kerana kelab dan pasukan lain telah belajar sesuatu dari JDT n mereka mahu jadik seperti JDT. 


Tetapi xmustahil juga jika JDT berjaya menakluk liga dan AFC kembali. X mustahil jika JDT mampu mencipta sesuatu dlm ACL. Kerana magis dlm bola sepak atau dalam kehidupan skalipun sentiasa ada. Titik tolak magis itu adalah dari usaha dan xpernah menyerah. 


Dear haters; 

Bila mana cacian dan hinaan di lemparkan kepada JDT., mengelar TMJ kami dengan gelaran yg xsepatutnyer., memerli dan mengata Bangsa Johor seperti telah melakukan kesalahan menelan 2.6bil., kami senyap dan senyumkan. Cuma kdg kala ada di kalangan kami yg melatah.. maafkan lar.. sabar setiap kita tidak sama. 

Kami x pernah memperkecilkan mane2 gabungan atau "persatuan" kenegerian.. pada kami semua org berhak bersuara. Yang pastinya rakyat satu malaysia masih boleh n mampu utk shopping di JPO and pergi ke legoland tanpa sebarangan halangan kluar masuk oleh bangsa johor. 


Dear haters

JDT dan bangsa johor adalah sesuatu yg hidup.

Kami tahu marah, sabar dan sedih seperti kalian. 

Membenci kerana dengki itu satu penyakit. Tetapi mengkritik kerana kebenaran itu ubat yg pahit. Terpulang nk makan n hadam ubat pahit tu atau biarkan penyakit tu merebak. Pilihan di tgn kita. 


Mempolitikan sukan hanya menyusahkan n memusnahkan nilai sukan itu sendiri. 


Akhir kata

Selamat maju jaya utk haters & pasukan anda 

Semoga kejayaan milik kita bersama. 



-mell- 

#tempedansambalkicapitusedap


Sunday, January 15, 2017

15012017: a little braver, a little stronger

Happy new year! Hahaha
Lambat stgh bulan wish kt sini..
Smpai nk masuk sini tersalah klik icon page lazada plak.. sbb same kaler kn.. hahaha

Anyway.., nk cite td g dentist! 
Yeayy utk kali ke 3 lepas abis sekolah.. 
tapi perasaan tu tetap sama..
Kau nmpk x trauma tu berbelas tahun pun xilang lagi.. nurse gemokk yg garang.. buat gigi aku.. sakit smpai terbit ayaq mata habaqq angg.. sbb dia lah aku takut dentist smpai skrg.. nie pun pegi td sbb terpaksa.. 
citenyer cmnie..

Gigi taring tu.., aritu pecah belah dalam sbb aku gigit kaki ketam.. hahaha.. sbb sebelum2 nie aku gigit ok jer.. mayb aritu salah skill.. hahaha.. so aku dh rase lubang n rase tajam2 gigi pecah tu.. 

Pastu selang bape minggu dia pecah lagi.. time xingat mkn ape.. huhuhu.. then bila aku rase ngan lidah luvang tu cm makin besar.. mati lar nakkkkk!! 
Gigi taring tu gigi depan kot.. dh lar muke kau publish kt banner smbil tersenyum leborrr.. kang klu ilang gigi cmner???!!
Nmpk x cuak dh kt situ..
So aku pun pasang niat utk g jumpe dentist sbb nk selamatkan gigi tu..

Hari demi hari.., minggu demi minggu... 
akhirnyer arini aku gagahkan diri h jumpe dentist.. cuakk xhenggatt.. 
aku smpai dlm 9.30 cmtu.. pastu dlm bilik tu ade patient tgh buat treatment.. aku dgr dari luar menatang yg bunyik ngilu2 tu.. aigoooo.. rase nk lari kluar lerr..
Lepas tunggu 2 patient nama aku kne panggil..

Masuk2..
Doktor muda!! Nsemmm weyy!!
Aduuhhh cair aku... 
malu pun ade.. yer lar.. doc nsem tgk gigi aku.. kantoi ler.. jatuh saham tergolek2..

Aku ckp kt doc tu awal2..
Sy mmg takut dentist!
Hahaha.. dia gelak.. duhhh.. sweet sgt lar en.dentist nie..

Pastu dia dh check semua tu.., total ade lebih kurg 12 nk kne repair.. termasuk tampalan lama yg kne replace.. nie semua tampalan misi gemokk tu dulu.. huhuhu.. dia kata gigi aku yg pecah kne ketam tu.., dh dlm sgt.. cuma dia xpasti dh smpai saraf jauh mane.. nk buat rawatan akar tu pun xboleh.. dia cuba tampal.. tp klu lepas tampal sakit.., cepat2 dtg.. mmg kne cabut or buat crowning.. xpun buat bridge.. 

Satu jer perkataan yg kluar.. ala doctor..(buat muka sedih.. muka sedih.. muka sedih.. hahaha) dia kata xpe.. nnt sy tgk ape sy ley buat..

Then aku decide buat yg kritikal dulu.. yg lain tunggu bulan 4.. hahaha (sbb dpt bonus )
Pastu dia tnye nk cuci x.., aku sempat  tnye brape charge.. hahaha.. then cuci jer lar.. first time in my life..

Dia asik ckp buat relaks.. tgh2 nk mula boleh plak dia tnye penah cuci x sblm nie..aku ckp xpernah! Dia kata cuci nie ngilu sikit nnt.. aku cuakk.. aku tnye pastu cmner doc?? Dia kata klu xtahan sgt nnt kite bg injection.. tapi awk cuba dulu.. aku tnye dia "klu sy xnk amek risiko sakit tu.., nk injection terus boleh x..??" Dia kata xpe.., kite cuba buat ckit dulu.. klu awk xtahan sgt awk angkat tgn kiri n kite stop.. 
Duhhhhh.. cair lagi dgn kemanisan doc nie... lupe nk ckp dari mask yg dia pkai bila dia trunkan mask tu sekali pandang mcm karl syafeq baaqq anng!! 

So dia pun mulakan operasi cucicuci tu.. alhamdulillah xsakit pun.. spjg time cuci tu..,dia asik ckp buat relax.. buat biasa.. jgn lupa breathing.. baik en destist. Hihihi..
klu cuak ckit aku imagine dia doc nsem n rupa karl syafeq tu terpampang dlm otak aku nie.. hahaha..

Then smbung tampal.. tampal pun ok xsakit.. xde ngilu langsung... ko bygkan lar lar rase sakit ngilu time skolah tu teringat2 terasa2.. smpai arini tau!!

Lepas dh siap tu en.dentist yg manis tu pesan.., yg atas tu sy tampal dgn tampalan berubat..kite tgk sesuai ke x dgn gigi awk.. klu xsesuai., atau sakit.., cepat2 dtg sini.. kite xde pilihan utk cabut.. aku pun ok kan jer lar.. tp worst case aku akn pilih utk crowing or bridge.. kne ler standby duit seribu.. sbtg crown or bridge pun dh rm700.. tu pun tgk bape byk gigi yg terlibat.. 

sampai ke saat nie.. aku risau ckit gigi atas nie.. sbb rase xcomfortable..
Xpe.. aku tunggu seminggu nie, klu xelok jugak.., aku jumpe doc manis cm gula2 tu lagi.. lagi pun bite feeling pun mcm xok.. td kt klinik mcm ok.. kt rumah rase dia tinggi plak.. mcm nk kne repair.. 
kite tgk lar cmner nnt..

Tu lar kisah: a little braver, a little stronger aku tuk arini.. nyte! Nk mimpi en.dentist manis!! Dgn harapan en. Dentist belum kawen.. hahahaha.. 

Friday, November 18, 2016

18112016: Gagal UPSR?? Kau masih boleh berjaya!

Assalam.. 
hello! 
So nk share cite pasal upsr n exam yg seangkatan dengannyer..

1. UPSR - 3A
2. PMR - 2A
3. SPM -2 A ( ada 1 E add math)

Nie dh masuk golongan biasa2 ke bawah.. bukan excellent..

Kawan2 sibuk dapat masuk SBP., aku nanges sbb kwn ramai dh xde n kne carik kwn baru mase form1. 

Masuk form1 dpt masuk class no2. Class B.. ade kwn sekelas sek rendah dulu masuk class A.. aahh sedih.. kompem kne carik kawan baru..

Masa PMR dengan berbekalkan 2A mohon masuk kelas A. Xdpat kot mase tu klu x silap.. kne buat rayuan.. sbb aku xnk amek lukisan.. so aku nk masuk jugak class sains..mcm biasa., aku di kalangan no ujung.. hahahaha 

Lepas SPM kwn2 dpt masuk matrik..
Aku termasuk dlm golong biasa ke bawah nie mohon lar masuk form6.. berlagak nk masuk class sains amek bio lagi.. ko hengat dapat jadik doktor?? Hahaha.. separuh jalan berenti.. sbb xley bawak..  mohon masuk KKTM.. 

KKTM - amek HND in Electronic. 
Kau xsuke math., tapi ambik electronic..
Basic aku utk engineering & electronic nie cume dlm subject kemahiran hidup & fizik.. fizik pun dpt 6C.. kau rase??
Dh lar dlm tu ramai dak sek teknik.., kompem ler diorg ade basic tu semua..
Tapi aturan Allah itu indah.. 
aku dapat accept n adapt environment electronic tu dlm tempoh masa yg singkat.. alhamdulillah grad 3++. 
Jgn xcaya., math aku score tip top! 
Org ingat aku nie score add math mase spm. Padahal E dlm tangan weyy! Hahaha. 

Pastu further degree., n alhamdulillah smpi ke master..

Dgn perjalanan nie ada beberapa conclusion yg aku ley buat

1. Akan tiba masa kau akan jadik bijak dan pandai. Cuma pada keadaan n kau tak tau bila., di mana and bagaimana

2. Konsep hidup aku senang jer
Follow the flow. Once u press the start button., keep moving., jgn turn back. Klu penat press pause button. Pikir tujuan kau buat benda tu untuk apa n utk siapa. 
Mungkin masa sekolah otak aku nie belum smpai tahap nie.. so bila SPM aku dapat 2 A pun aku santai2.

3. Aku nk smbung belajar sbb jeles kwn2 semua further study.  Sbb jeles dgn kwn2 tu akhirnya smpai satu tahap aku tetapkan niat aku nk blaja utk nk banggakan kedua org tua aku. N aku perlu dapatkan result yg best utk kepuasan diri sendiri. 

4. Selalu letakkan diri pada satu tahap atau level yg ada value. Kne tau value diri kt mane n cmner nk tingkatkan dia.

5. Tak masuk SBP., tak IPTA.., xdpt oversea., bukan alasan utk kau xley berjaya.. walaupun klu kau gagal spm satu hari nnt., byk lagi jln utk berjaya. 
Tgk jer contoh2 jutawan malaysia nie.. jutawan2 kosmetik.. buat empayar., mostly bukan dari level yg grad oversea or from excellence uni. Jgn putus asa! 

6. Sentiasa bangga dengan pencapaian diri sendiri. Selalu ckp dengan diri sendiri "u can do it **sebut nama sendiri**" bila kau rase almost give up or dlm difficulties. 

7.Aku bukan jutawan kosmetik., aku aku bangga dengan kerja sebagai engineer n master holder sedangkan aku dulu cuma anai2 jer mase sekolah. Time class mereput.. layan cite taiwan.. g cc main kampungchat., mirc.., hahahaha..
 Silap2 cikgu pun xde yg ingat nama aku.. 😂😂😂😂 yg penting enjoy (baik buruk tu pk sendiri) dengan setiap level kehidupan yg kau lalui n cipta memori. Jadik nakal ckit.. baru happening.. 

8. Apa2 kau buat., ingat ada wajah tua yg inginkan sesuatu utk dibanggakan dari seorg anak. 

9. Carik boifren seramai mungkin! Senang ade backup. Klu x jadik ler cam hakak nie smpai ke sudah x bertemu jodoh lagi.. hahahaha.. aisshh!! Rindu dak crush jepun si akiyama tu plak.. 😊

10. Matlamat x menghalalkan cara. Guna cara n method yg betul jer okeh.. 


Ok. Dh penat menceceh.. bye! 👋🏻 

Saturday, November 5, 2016

05112016 Travelog to MBA part 2

Assalam.., 

Actually tak terpk pun nk buat apa2 posting arini.. but td mase scroll fb ternmpk "on this day" notification.. scroll down nmpk gambar konvo HND KKTM Pj 7 years ago... 

When talk about kktm pj.., there were so much moment yg xley nk lupa.. there's also i hv learnt "keberkatan"..

Fyi., 
KKTM PJ was the first ever place yg pada aku pernah jatuhnyer air muka n maruah diri sebagai seorg student.. i would say my progress there was pretty good.., i do great in exam and assignment.., and sometimes aku jadik rujukan kwn... but somehow..., 
It was about on my 4th semester if im not mistaken.., i got suspended and need to repeat the whole semester.. dunia gelap.. gelita.. malu.. tuhan jer yg tau betapa malunyer aku... tercalarnye maruah diri.. macam kau lumur lumpur pada diri sendiri..seolah2 kau campak telur ke muka sendiri... 

Salah sendiri.. 
the reason is bawak "toyol" @ notes time exam.. a day before exam.., 
I did study very hard.. aku hafal.., aku fhmkan all those programming theory and command.. and somehow during the night before the exam.., i hv lack of confident.. aku rase aku xley ingat benda2 yg aku bace tu... 

I witnessed few members do n take this "notes" to exam hall.. mcm2 cara... 
and aku xtau nape aku nk buat mlm tu... 
I hv wrote down some notes on the duit RM1.. sbb mmg aku selalu letak dukt dlm pencil case.. senang balik class terus g cafe.. And at this time.., xde restriction utk bwk pencil case masuk exam hall.. 

Bila masuk exam hall tu aku sumpah x tenang!! Seriuss!! Selalu nyer wlupun aku xley jwb aku relax jer.. nie kau boleh jwb.. tapi kau xtenang.. resah.. gelisah... aku boleh kate aku jwb paper tu tiptop! A dlm tgn..! Yg best tu aku tau., ada jwpn dlm toyol tu.. tapi aku xyah tgk pun aku ley jwb... tapi rase takut tu tuhan jer yg tau..
Yer lar kau buat salah.. first time nk buat..mmg lar takut giler... aku nie sejenis org yg xauke break the rules... buang sampah atas jln pun xberani.., apatah lagi nk meniru dlm exam... mmg lar gigil lutut..

Tapi perancangan Allah lagi hebat.. cash dia bayar!! Kantoi!! Xpenah2 examiners dtg.., ley dtg kt meja.. siap tgk pencil case n show my RM 1 note.., aku diam.. cuakk.. dlm hati mati lar aku... 

Abis exam.., 
Kne panggil.. kira aku abiskan jugak exam sem tu... tapi kne tindakan disiplin.. boleh kne terminate/dismissed.. air mata xyah ckp.. mak abah.. jauh.. aku cuba buat diorg setenang mungkin.. kau ckp xpe.. pandai2 lar aku nk setel..

Nie lar pengalaman pertama aku kne tindakkn disiplin sejak dari bangku sekolah.. first time buat jahat., terus allah bayar! Mase nie aku ada rase.., nape aku.. org lain xkne.. aku tau sape yg buat.. aku tau dlm hall tu ramai lagi buat.. aku tau ramai lagi yg buat bukan utk paper tu.., tp utk paper2 lain.., bukan setakat sem nie jer malah ade yg buat every sem.. but why only me???! At ine point i can feel how unfair the life is going.. 

Lepas berpucuk surat kepada mara.., kepada pengarah.., xkne terminate., tapi kne repeat the whole semester.. syukur jugak.. dari kne buang.. at the same time ade buat rayuan utk mintak ringankan hukuman repeat subject jer.. tp xdpt.. sampai satu tahap nk bergaduh dgn pengarah masa tu.. the point is.., ada student yg kantoi bwk toyol tapi still kne repeat subject! So sangat tidak adil.. 

Org lain dh balik cuti sem.., aku kne tunggu senat meeting.. abah dtg.. dgn abg ipar aku.. bg support kot.. aku ckp xpayah.. tp dtg jugak.. ade few friends yg dtg jugak.. ( boifren i (time tu lar) pun dtg okehh).. senat meeting tu kau kne mengadap muka pengarah yg x semenggah n few lecturers.. kau sorg.. kne interview.. kne angkat sumpah skali kot.. serius mcm kt mahkamah aku rase.. 
Yg pastinyer aku tetap defend diri aku "sy  mengaku sy bawak, tapi sy x tgk.." but ya.. sape nk caya kan.. 

Result senat.., repeat semester. Ok pasrah.. sem depan masuk class dgn junior..xsame class dgn kwn2.. sedih.. sedih sgt.. diorg dh nk abis kot.. paling sedih bila last sem xdpt group photo same2 dgn diorg.. sumpah sedih... ( smbil tgh lap air mata skrg) honestly ktorg satu batch nie agak rapat.. kau knl semua.. blend well with others.. mungkin sebab xramai sgt.. n aku rapat dgn budak class lain.. we can talk n teasing each other.. bila last semester xdpt together mmg sedih sgt... lagi sedih bila next semester diorg semua dh abis.., kau masih sibuk dgn project.., assignment semua.. sampai satu tahap.., nk berenti blaja! 
Alhamdulillah dengan sokongan semua abis jugak blaja.. dgn junior alhamdulillah.. smpai skrg still get along n keep in touch.. cume kwn2 ramai yg underage lar.. bwh setaun.. so jadik lar kakak.. kak amal... 😊😊

Alhamdulillah sbb diorg jugak lar aku smbung degree... and honestly... kwn2 rapat mase degree adalah geng2 junior nie... roomate.., housemate.. n salah sorg kwn paling best.. dak mija.. adik2 yg best... pillow talk partner ainie.., adik cantik tempat luahan hati n perasaan una.. geng huhahuha housemate2 lain mmg semua best!! But still aku rindu batch 2005.. alin., bum.., iera.., tim.., kak uda.., che ai.., fetty.., zue..., dak2 laki2 semua... jenuh klu nk sebut nama satu2.. 

Lain tau rase dia.. aku dh lar xpenah duk hostel.. so diorg lar kwn2 aku yg pertama lepas aku kluar hidup jauh dari rumah.. huhuhu

So kesimpulan dari experience nie 
1. Jgn menipu.. jgn meniru! Tak berkat! Dlm kes aku., allah bayar cash.. aku bersyukur allah bayar cash! Allah syg aku.. sbb tu immediately dia bagi balasan.. klu x mungkin smpai skrg... ilmu yg aku guna utk kerja carik duit smpai skrg xhalal.., n tak berkat!

2. Skali kau menipu., title penipu tu lekat terus! Org mungkin akn kate.., patutlar result dia cantik.., meniru rupenyer.. so bila dh smpai tahap cmtu., kau xley nk tutup mulut org... n crite tu akan smpai berzaman org xabis ckp.. jnji kau tau ape yg kau buat.. yg pasti sejak dari tu., aku g exam akn bwk pen 3 batang., pensil, pembaris., kalkulator tnpa tutup.., pegang dgn tgn without pencil case.

3. kau kne percaya... aturan allah tu hebat.. setiap perkara ade hikmahnyer.. paling jelas yg aku nmpk., mungkin klu aku xrepeat sem... xjumpe kwn dgn dak mija., aku x further degree.., aku keje terus dgn dip., sbb mase dpt offer tech kt satu kilang kt sini.. klu x further xsmpai lar ke master..
Nmpk x aturan allah tu indah...

4. Susah cmner pun., pilih lar jln yg betul.. dh tau salah jgn buat.. xberkay klu kite buat sesuatu dgn gunakan sumber or jln yg xbetul.. tepuk dada tnye hati nurani..

Semoga urusan kite semua di permudahkan insyallh.. amiiinnnnn...

-end-

NOR AMALIA BINTI OTHMAN #30


Republished due to posting error on 9/aug 2016



بسم الله الرحمن الر حيم : 
alhamdulillah, syukur kehadrat allah atas limpah rahmat dan kurnianya., diberikan kesempatan untuk bernafas lagi ., dipanjangkan waktu untuk menerokai kehidupan., diberikan masa untuk menambahbaik amalan. Memasuki fasa 30, terasa sudah terlalu byk hal dunia di jelajah.. Pahit manis, getir perih, susah senang, tawa dan airmata.. Semoga masa yang mendatang nnti dapat melengkapi hidup ini dgn tujuan sebenar dan haluan seorang khalifah. Doa utk diri semoga sentiasa dan kekal tabah menghadapi hari mendatang., matang menangani kehidupan., dipermudahkan segala urusan hidup dunia dan akhirat, diberkati, dirahmati, di senangkan hati dan bergembira jiwa.. Taat dan terus berbakti kepada mama abah, Dipertemukan jodoh terbaik dari Allah.. 
Insyallah.. #09082016

01112016 travelog ke MBA

Nota kaki: baru perasan "retry publish" notification. So i will keep the original date kt title tu okeh! 

*******************************************

Budak nie (aku) bukan lar dlm kategori bright kids or student. Even dari tadika.. Dak level average.. Pernah gigit tgn cikgu sbb nk ikut mak balik rumah.. Xnk skolah.. Skolah rendah pun biasa2 jer.. Upsr apa adanye jer lar.. Naik form1 sekolah biasa.. Xdpt asrama.. Sbb result yg so-so dpt masuk kelas ke2... Hahaha.. Rzki alhamdulillah.. Smpai pmr.. Tu pun seadanya.. Klu ikut layak mcm xqualified masuk class science.. Tapi lagi xsuke nk mengadap ekonomi, lar akaun lar melukis lar.. Alhamdulillah.. Rzki lagi.. My luck.. Dpt masuk class science.. Hahaha.. Tang nie lagi huru hara.. Kan kene amek add math.. Sepjg dari form 4-5, xingat bape kali yg tak failed add math.. Ke xpernah pass.. Ntah aku tau mmg failed tu bff aku.. Hahaha smpai cikgu bagi special workbook.. Tapi aku mmg xley blaa.. Add math n math.. Homework mmg aku copy kwn2 yg bijak bestari.. Nk harapkan aku mmg xsiap lar.. Paling best buat2 tertinggal or lupa ada homework.. 😂😂😂😂 lepas spm result pun xgempak.. Apply ipta n matrik mmg xdpt lar.. Poli pun xnk aku tau!! Xpe.. G lar meyambung form6.. (Mase nie alam wakaka tu classmate.. Kaya dh dia..) amek form6 pilih kelas bio.. Target aku mase tu nk further dlm argiculture lepas form6.. Sesambil tu merayu jugak utk poli.., mase poli tu apply logi.. Berangan nk keje lasak.. Hahaha.. Pastu mase form6 tgk kwn sorg2 bla.. Tough jugak lar form6 nie.. Bio, chemistry, math.. Mmg xley bla.. Pastu ade member recommend ikm/kktm.. 😂😂😂

Under MARA... So apply jer lar... Mase tu apply electronic eng.. Kau rase?? Budak bio, math hancur nk amek engineering.. Xde basic.. Di pendek kn cite poli aku dpt, ikm pun dpt.., so amek ikm sbb dekat pj... Alhmdulillah.. Mase register dpt tau dh upgrade jadik KKTM.. Maka bermula kesah aku yg terpisah dari kwn2... Hidup sendiri.. Jauh diperantauan.. Budak failed math masuk engineering.... Jumpe kwn2 baru mostly ramai dari sek teknik.. So mase tu aku dh pening.. Xde basic.. Kira resistor pun blaja masa KH.., form3.. Hahaha tu jer lar basic aku.. 


Yg nie klakar.., masa buat dip sapa sangka, math tu aku ley score.. Hahaha.. Sbb dip blaja by sem kot.. So xbyk sgt cover time exam.. Alhamdulillah.. Org kata spm aku mesti gempak math.. Aku ckp aku cuma pass mase spm jer.. Pass tau! E! Hahaha.. Jujur smpai skrg klu letak resume malu nk letak 8E tu... Jelas.., aku bukan budak bijak mase sekolah.. Tapi aku xtau nape aku jadik OK mase dip.. Alhamdulillah pernah merase dekan.., grad pun 3++.., cuma xckup brani nk further overseas.. Plus ada record xbaik.., sbb kne repeat sem kantoi bwk toyol.. (Haah! Nie contoh xbaik! Nie semua sbb terikut pengaruh xelok.. Bawak.. Tapi xtgk.. Kne jugak..ada yg bwk smpai abis blaja xpernah pulak kantoi.. So aku redha n pk allah syg aku.. First time buat, terus allah bg balasan.. Xyah tunggu soal jwb kt masyar nnt..) 


Abis diploma; kwn2 batch lama ramai yg x further.. Kwn2 batch yg baru (junior 1 sem lambat) ramai yg further degree.. Skali lagi kt sini hikmahnya aku repeat sem... Maka further lar degree.. Under uniMara.. Amek UniKL.. 


Alhamdulillah grad degree pun 3++.. Sape sangka budak failed addmath ley complete engineering course.. Aku ade HND electronic.., BTEC electronic.. Hahahaha.. Mane cite2 nk jadik petani moden??? Ke lauttttt.. 😂😂😂


Nmpk x kt sini?? Xde ipta xpe.. Byk lagi tempat blaja n bk appreciate kau.. Xde ipta xde ptptn.. Hutang MARA 8k 


Alhamdulillah allah permudahkan segalany...

6 bulan lepas abis blaja dpt keje.. masuk keje 19.10.2011.. keje lar kilang... 


Masa nie hati nie mengelegak nk benti keje sbb nk buat fulltime master kenkonon.. hahahahha.. skali ko dh amek kete.., dh buat loan asb... haram! Padamkan lar niat tu..


Sampai lar ke taun 2013.. first time apply master oum.. sbb nk amek education.. tali syg.. xde course kt melaka.. so.., tukar amek business... 


MBA totally asing bg aku.. sangat2 asing.. ingat x aku ckp kt atas tu.., aku xsuke math.., xnk mengadap subject economic.., prinsip akaun semua tu??  Tapi end up buat MBA! Kau rase??? 



-- ok ngantuk-- nnt smbung part 2..